ACC Olympia: snel en schoon

De kenners weten het: een paar droge dagen is genoeg om Sloten moddervrij te krijgen. Als daar dan ook nog een paar verkennende speldenprikjes van de winter overheen gaan heb je al gauw een racebaan en na afloop een schone fiets. Wel een racebaan met nog altijd voldoende uitdaging: volop bochtenwerk, klimmen over het viaduct, de bultjes bij de WVA, de schuine kant van het talud en – niet te onderschatten – een onoverzichtelijke bocht met een betonnen pisbak.

De Jeugd en Dames
Bij de Jeugd A leverde De Amstel bijna de helft van het pelotonnetje. Briek wist ook vandaag zijn 100% score vast te houden: in de 9e rit van de Amsterdamse Crosscompetitie behaalde hij zijn 9e zege. Julian, Torben en Joshua rolden respectievelijk als de nummers 5, 7 en 9 over de streep. Bij de jeugd B was de zege voor Grigori Ivakhov; hij is iets minder dominant dan Briek, maar met 6 zeges in acht starts is hij in deze categorie de te kloppen man. Bij de jeugd C is al sprake van een flink peloton en hier snelden Quinten de Jong en Nikolai Ivakhov als de nummers 5 en 6 naar een plek in de top 10.
Bij de Dames was de tweede plek voor klassementsleider Renée van Hout, werd Rosan Koper 4e en legde Ingeborg Kers beslag op het laatst beschikbare plekje in de top 10.

Masters: is het Broex of Deen?
Masters: de categorie waar de renners in het algemeen en de Amstelrenners in het bijzonder de gemoedelijkheid vooraf even laten voor wat het is als het startfluitje eenmaal heeft geklonken. Op elk niveau in de koers beleeft de Amstelrenner de belangrijkste 45 minuten van zijn week en hoe ze het doen is onduidelijk, maar op elk niveau in de koers eindigt de wedstrijd opvallend vaak met een bloedstollende eindsprint tussen twee Amstelrenners.
De belangrijkste van deze dag was de millimetersprint (38 duizendsten verschil) tussen Broex en Deen, de Siamese crosstweeling die – behoudens tegenslag – elkaar niet uit het oog verliest. In een bloedstollende eindsprint wist Broex beslag te leggen op zijn eerste podiumplek van dit seizoen: 3e. John Behrens werd 2e achter de zoals gewoonlijk ongenaakbare Ron Vroom. Uit het niets stond daar ineens ook Caspar Hermans aan de start; zijn 10e plek mocht er zijn.

Niek getergd naar de zege
De afgelopen twee weken kon Niek Voogt zich door omstandigheden (lek in Ulysses, ketting in Ouderkerk, vroege val in Twiske) niet mengen in de strijd om de zeges van het toppersgeweld van de afgelopen weken. Maar nu was het na wéér een spannende koers in de 45- wel raak voor Niek: hij bleef Felix van Hemert en Tommy Oude Elferink, én Koos Jeroen Kers enkele seconden voor. Vanuit het vertrek wisten de twee Amstelrenners Niek en KJK en de twee Uithoornse crossers Tommy en Felix zich al snel af te scheiden. Toen Koos even zijn losgetrilde voorwiel moest vastzetten zat Niek lang in de tang tegen de teamgenoten in het crossteam van Gerard Keijzer. Niek moest meerdere keren een aanval pareren, en was blij dat het even stilviel en dat Koos de aansluiting weer kon maken. Met meer dan ruime voorsprong gingen de vier de laatste ronde in. In de laatste “Olympia-lus” wist Niek uiteindelijk op het taludje een paar meter te nemen en dat tot op de streep vast te houden. Zichtbaar blij kwam Niek over de streep. Ook zonder het geweld van de afgelopen weken was het dus een mooie ACC cross. Net buiten de top 10 zagen we ook nog Alexander Evers eindigen.
Volgende week de op twee na laatste rit bij DTS: daar is het meestal modderen geblazen; een heel ander verhaal dan het de snelle cross bij Olympia.

Han Steekers

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑