De kop is eraf: Regiokampioenschap van Amstelland

Zondag was het eerste Regio/Voorjaarskampioenschap en dit jaar opnieuw bij De Amstel. Veel clubs verkeren nog in een verlengde winterslaap in de regio, maar in Amstelveen werd er gewoon gestart. Deze keer niet in een mooi voorjaarszonnetje, maar op een grauwe miezerdag. Minder fijn koersen dus, maar toch even testen en weten dat alles beter wordt. En het zijn misschien de eerste pannenkoeken, die zijn alvast verorberd.

Het is zo’n eerste koers altijd weer even kijken hoe iedereen er voor staat na veel trainen. Er waren renner die “nog even wilden wachten”. Eigen keuze, maar de organisatie was vandaag en niet volgende week.  Sommigen (steeds meer) hebben hard doorgetraind en anderen moeten de draad weer oppakken. Het was zoals gezegd natter dan verwacht en dan is het altijd oppassen en attent koersen. Maar dat ging goed: de EHBO had nauwelijks wat te doen.

De Jeugd moet nog een beetje opstarten want de startvelden waren nog niet overal even groot. In Cat A was dat Chris Berger (Olympia) die de winnaar was. In de iets oudere Jeugd was het Jelle Twigt (Ulysses) die thuisrijder Briek Pelgrim op afstand hield. Damian Prijs pakte de 3e…prijs.
In de C en D categorie veel meer strijd en vooral Amstelman Quinten de Jong (cat D) ging er al snel solo vandoor. Hij moest lang vechten voor zijn voorsprong, maar wist uiteindelijk toch nog bijna 25 seconden voorsprong te behouden op zijn clubgenoot Davin Huisjes, die Filippo van Loo van Olympia voorbleef. In de cat C ook mooie strijd met winst voor Sten van Niekerk (DTS) die Ben van Schaik (ook DTS) en Nikolai Ivakov (Amstel) voorbleef.

Nieuwelingen: Tyler toont zich regenbestendig
Nadat de Jeugd het parcours verliet kwam een bescheiden peloton Nieuwelingen en Dames aan de start. Er werd gezamenlijk gestart en lang bleef de groep bij elkaar. Na een klein half uur wisten Jesse Klein (Olympia)  en Tyler Eyk een gat te slaan en alleen Pieter Westbroek (DTS) dichtte de kloof nog. Lang, heel lang bleef het peloton op 100 meter van de koplopers rijden, en het was Tyler die toen besloot aan een solo te beginnen. De andere twee zakten terug in de groep en de jacht kwam niet meer op gang. Tyler won op fraaie wijze zo de koers.
Jesse Kleijn wist nog wel de sprint voor plek twee te winnen voor Tijs Witte van DTS.
Drie sterke dames reden keurig mee in het peloton en Rosan Koper wist ook weer een zege te pakken, voor Masja Keesman en Else Dekker (Ulysses).

Bibberende mannen
Om 13 uur klonk daarna het startschot voor de Sportklasse/Masters en de A -klasse (Elite/Amateurs/Junioren). Veel toppers nog in zonniger oorden en ook wat afmelders met vage smoezen, die ze vast niet gebruiken als er echte koersen zijn. Aan de start werd al gevraagd om een iets kortere koers. Uiteindelijk zou de finish ook binnen de gewenste anderhalf uur plaatsvinden. Rillend zocht een aantal renners de kleedkamers op, maar de echte bikkels gingen gewoon door.
Ook de Masters Jan Dijstelbloem en Romke van de Weerdt. Nadat Jan al meerdere keren “hoe lang nog” naar de jury riep (leek een zwaktebod), wist hij tóch nog de sprint te winnen van Romke en de winst te pakken. Seizoen geslaagd, zoals hij zelf zei.
Ondertussen was er ook een kopgroep van zes vertrokken bij de jongeren. Daarbij de Amstelrenners Max Bergsma en nieuwkomer Storm Timmermans, maar ook Tom Jonkmans en Collin Westbroek (DTS),  Jop Kras (HRTC) en Lars Hopman van UWTC.
Nadat ze de restanten van het peloton gedubbeld hadden was er niemand in staat een kloof te slaan. Ook niet Tom Jonkmans die het in de finale nog probeerde.
Max Bergsma sloeg na de laatste bocht een gaatje en leek het te gaanhalen, maar in de laatste meters kwam Collin Westbroek toch nog langszij en pakte de zege. Max werd tweede en Storm derde.

Het was duidelijk dat het voor velen nog even wennen was, zo’n koers, maar de kop is er af. Volgende week helaas geen club die een regiokampioenschap organiseert; de kans op revanche is er weer (o.a.) in het Kampioenschap van de Haarlemmermeer bij De Bataaf op 5 maart.

Bij de Amstel begint de Voorjaarscompetitie op donderdag 30 maart en is het Clubkampioenschap op paaszaterdag 8 april. Vanaf dinsdag 28 maart de dinsdagavondcompetitie.

Uitslag op Mylaps staat hier. Een aantal renners had geen chip of zijn chip niet geregistreerd…dus het kan zijn dat een enkeling helaas ontbreekt.

 

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑