Week- en weekendupdate: het seizoen is echt begonnen!

Voor sommigen begint het seizoen al in februari; voor anderen in maart met de “Ster” en weer anderen doen het rustiger aan, met het Kampioenschap van Amsterdam als seizoens-start. De Redactie probeert een wekelijkse update van de (vele) koersen te doen. Alle bijdragen van onze leden en lezers (of foto’s en filmpjes) zijn altijd erg welkom in de redactiemail box! Kortom de eerste week(end) update: uit heel Nederland en daarbuiten.

Ook nu geldt de bekende disclaimer: de Redactie kan natuurlijk altijd koersen of uitslagen missen. Dus compleet zal het nooit zijn. En sowieso is het wel handig als een organisatie de uitslagen een beetje snel publiceert….

Sowieso is het deze weken ook nog even afwachten wat het weer doet. Trainingen gingen al niet door, de Acht van Westerveld afgelast en de Rondes van Drenthe ingekort. Vervelender was het vooral voor de jongeren die zondag hun eerste manche van de Toekomst-cup zouden hebben met een tijdrit. Iedereen stond in de startblokken, maar ook hier….afgelast. Een bericht over wat er onder andere wel doorging.

De kop eraf in de Ster en andere internationale koersen voor de toppers
Onze internationale toppers zijn al verschillende malen op het scherm te zien geweest. Riejanne Markus (jumbo-Visma) valt in haar rood-wit-blauw natuurlijk altijd op. Ze reed naar een knappe 9e plek in de Strade Bianche. Ploeggenote Amber Kraak werd daar ook knap 33e. In de Ronde van Drenthe (ingekort vanwege sneeuw op het parcours) reed Riejanne naar de prijs voor de strijdlust, maar kwam ze door een val in het prijzenspel net voor. De sterk rijdende zus Femke zag haar kopvrouwe Lorena Wiebes winnen.

Dylan Groenewegen (Jayco) hebben we ook al naar zeges zien sprinten, maar op het niveau daar nét onder rijden veel van onze talenten.
In de Ster van Zwolle stonden op 4 maart vijf Amstel-contirenners aan de start. Victor Broex (Metec) was terug na vorig jaar het halve seizoen out te zijn geweest en zat goed mee in de eerste waaier met een 11e plaats. Enzo Leijnse (DSM), Wessel Mouris (Scorpions) en Nils Wolfenbuttel (Allinq) zaten niet goed genoeg gepositioneerd toen de slag viel en werden in de tweede waaier respectievelijk 33e, 35e en 39e. Owen Geleijn (Jumbo-Visma) kwam ongelukkig ten val en eindigde op achterstand.
Victor reed zondag ook de door slecht weer geteisterde (en iets ingekorte) Ronde van Drenthe. Achter de kopgroep van vier sprintte hij in het veld met veel WorldTour Teams naar de 15e plaats waarmee hij de eerste conti-renner in de uitslag was. Een korte koers, maar door het weer wel een zware. Als mijnwerkers kwamen de renners over de finish.
Niek Voogt (ook Scorpions) reed met zijn ploeg een sterkbezette vierdaagse koers in Kroatië. Niek eindigde op een knappe 27e plaats in het eindklassement.

Regiokampioenschappen: Haarlemmermeer en Kampioenschap van Amsterdam
Het tweede weekend van maart kent traditioneel de wedstrijden om het toch enigszins prestigieuze Kampioenschap van Amsterdam. Zaterdag de “breedtesportcategorieën” (dat zien de deelnemers vaak zelf anders …) en zondag de wat serieuzere mannen en vrouwen.
Zaterdag mocht een groot contingent Amstelmasters in de zon heel blij de wei in. Maar aan de manier van koersen bleek die vrolijkheid nog niet. Eigenlijk deden ze nauwelijks mee, hoewel met name renner Deen op zijn blauwe (of is het paarse) nieuwe raspaardje af en toe kansloos 100 meter vooruit reed. In de eindsprint – met als winnaar de onvermijdelijke John Oudshoorn – kwamen de vijftigers niet voorin. Jan Dijstelbloem werd 6e bij de 40+ (vier man weg). Enkele Masters reden daarna ook nog mee bij de Trimmers en dat was een heel andere koers. Uiteindelijk reed daar een kopgroepje van vier weg, met daarin Romke van der Weerdt, Caspar Hermans en de te laat gestarte Jan Dijstelbloem (ook knap: te laat starten, terwijl je er al twee uur was). Hoe dan ook: Jan mocht wel nog meespelen in de finale waarin Caspar het gedecideerd afmaakte. Romke kreeg de bloemen voor plek 3. In de Sportklasse waren er bijna bloemen voor Laurens Molenaar. Hij zat mee in de kopgroep 7 en werd 4e.
Bij de Nieuwelingen leek Tyler Eyk voor de zege te gaan strijden toen hij samen met een Ulysses renner ruim op kop lag. Maar in de finale reed Tyler lek en was de winst weg. Fabio Valerio redde de meubelen door naar plek drie te sprinten, net voor Samuel Gunnink. Vorige week reden Tyler (5e) en Samuel (14e) hun eerste prijzen in Schijndel. Naar verwachting gaan er nog vele volgen.

Op zondag was het ‘s ochtends de beurt aan de Jeugd, daarna de Vrouwen en vervolgens de Elite- mannen. Bij de Dames was Renée van Hout weg met clubgenote Anne van Berkel en dame die hen in de sprint verschalkte. Niet helemaal naar tevredenheid uiteraard. Dat moet eigenlijk afgemaakt worden. Rosan Koper werd zesde.
In de mannenwedstrijd daarna zaten Justin de Hart en Sam Hutzezon in de kopgroep. Zij werden 3e en 5e. Jasper Ockeloen reed in de achtervolging naar plek 8.

Vorige week werd er al gekoerst bij de Bataaf. De Redactie weet dat Rosan Koper daar won, vóór Renéé van Hout en Anne van Berkel op plaats 4. In de Masters/Sportklasse reden de sterke overwinteraars Serge van der Putten (2e) en Jan Dijstelbloem (3e) wéér podium.