Hear, hear! Gravel Fondo Limburg

Na afloop klonk het van “Dít ga ik doen in plaats van op de weg” tot “Wat was dit nu precies voor wedstrijd?”. Maar wat overheerste na de finish van de eerste Gravel Fondo Limburg was de volle tevredenheid van de deelnemers. Een handvol Amstelrenners kon en mocht uiteraard niet ontbreken.

Zette het gravelracen in Nederland met de NL-gravelseries vorig jaar al een flinke stap, met de UCI Gravel World Series krijgt het nu echt een volwassen internationale status naast het wegwielrennen en het mountainbiken. De naam ‘fondo’ is vooral om de grootte aan te geven (en dat was het zeker met bijna 1000 starters). In de woordkeuze verraadt zich nog de verschillen met het traditionele wielrennen. Een wedstrijd is niet “uitverkocht”… toch?

Deelnemers

Terug naar Valkenburg, zondag 30 mei, rond 8.30 uur ‘s ochtends wanneer de auto’s met daarin Auke Broex, Pierre Deen, Jan Dijstelbloem en Jan van Herwijnen het terrein rondom het  Shimano Experience Center opdraaiden stonden in de eerste startvakken al renners warm te draaien op de rollen. Te begrijpen, want de top-25% van elke leeftijdscategorie kon zich kwalificeren voor het UCI Wereldkampioenschap Gravel in Veneto in oktober 2023. De Amstelmasters aanschouwden het van een afstand.
Naast genoemde masters stonden verder nog aan het vertrek Jasper Ockeloen, Koos Jeroen Kers, Stephan Scherpenisse, Puck Pinxt en Teun Mouris. En niet te vergeten de beste regelaar en verzorger voor wielrennend Nederland: Judith van Maanen!
Met name onder de masters was het oorspronkelijke animo voor deze wedstrijd een stuk groter. Het is ook best een ‘dingetje’.. zo’n fondo.

Parcours

De wedstrijd bestond uit drie grote rondes ten zuiden van Valkenburg. Te beginnen met een zogenaamde lead-in over de Cauberg. Daarna richting Keutenberg (verhard) voor het verste punt in de route, maar niet voordat er nog drie lastige gravel- en bospadklimmen gedaan moesten worden. Tussen door glooiende en meestal snelle gravelstroken. In enkele zeer hobbelige afdalingen was het goed opletten, de bidonzoekers hadden een topdag. In de lead-out was het vooral opletten om niet te gek te doen in de laatste snelle afzink naar Valkenburg. Totaal 113 km.
Op de ‘eerste’ top van de Keutenberg stond Judith van Maanen met heel veel bidons klaar voor de verschillende renners (m/v, Amstel en niet-Amstel). Locatie en logistiek allemaal perfect, met lagere snelheid aanpakken wel zo makkelijk.

Over het materiaal kunnen we kort zijn. Geen racebanden, minimaal 38/40 mm, niet te hard maar ook niet te zacht, cross of gravelbike, versnelling lekker licht totdat je denkt moet dat nou?

Wedstrijd

Elke renner had zijn of haar eigen verhaal, dat maakte het zo mooi. Heel blijven, goed indelen, leegrijden en kwalificeren was het ideaal. Daarop had ieder zijn variant, en de een ging dat beter af dan de andere. Zo was de strijd tussen Pierre Deen en Auke Broex er weer een om naar huis te schrijven: drie seconden na 113 kilometer, in het voordeel van Pierre. Hoe je dat doet? Totaal onverwacht vanuit de achtergrond Aukes groep inhalen en direct demarreren. Dan wordt je heel fraai vier en vijf in je leeftijdscategorie. Jan Dijstelbloem was in eerste instantie de snelste van de vier masters, maar kende in de slotronde een dramatische terugval, van voeten, tot hoofd en rug, alles deed pijn. De koek was op. Jan van Herwijnen wilde zo economisch mogelijk de eerste helft doorkomen. Naar eigen smaak toch iets te, en kon met een lange rush in de laatste ronde veel goed te maken.

Gravelspecialist Jasper Ockeloen was mijn zijn knappe vijfde plek de eerste Nederlander. Koos Jeroen Kers, ook wel te porren voor dit soort events, reed helaas lek, DNF. Puck Pinxt wist haar goede start lang vol te houden maar zakte in de laatste ronde terug. Net te veel om zich te kwalificeren voor het WK, balen. Stephan Scherpenisse ging voor een scherpe tijd, dat lukte, brede glimlach aan de finish. Teun Mouris was ook gewoon weer sterk, binnen de eerste honderd overall.

Om terug te komen bij het begin. Wat was dit nou voor wedstrijd? In ieder geval geen waaierklassieker of een traditioneel omloopje, en al helemaal geen criterium. Al helpt dat soort ervaring wel. Misschien dus toch een “product” uit het schap wielrennen, al dan niet uitverkocht, met alles wat je daarbij kunt bedenken.

Nieuwsgierig?

https://gravelfondolimburg.nl/

Uitslagen en foto’s: timing en foto’s door sportograf.com

 

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑