Enzo en Riejanne pakken de tijdrittitels (plus drie medailles)

In en om het dorpje Elspeet hebben de Amstel-leden maximaal gepresteerd op het NK Tijdrijden. Maar liefst vijf medailles werden er binnengehaald, met als hoogtepunten het goud voor Enzo Leijnse bij de Beloften en voor Riejanne Markus bij de vrouwen. Maar daarachter staat de jeugd niet stil: Michiel Mouris en Jente Koops reden naar zilver en Samuel Gunnink pakte het brons.

Vooral voor Enzo was het “eindelijk goud”. Enzo heeft vanaf de Jeugdcategorieën al meerdere keren getracht om een individuele wegtitel te behalen en telkens strandde hij net naast het hoogste podium. Maar deze keer was het dan raak. Na een gedegen voorjaar (met winst in een rit in Olympia’s Tour) en afgelopen week nog de Giro U23 was de vorm nu goed en wist hij zijn rit goed in te delen en met 14 seconden voorsprong de titel te pakken. Wessel Mouris deed het ook weer bijzonder goed. Op 30 seconden van Enzo en slechts 4 seconden van brons werd hij heel knap 4e. Volgend jaar heeft Wessel nog een kans in de U23. Justin de Hart (eerstejaars) werd 27e. Komende zondagochtend komen de Beloften in actie in Sittard op het weg NK.

Na de Beloften was het tijd voor de Elite Dames waar titelverdediger Ellen van Dijk in haar wereldkampioenstrui en een beginnend buikje (zwanger) wel aanwezig was, maar niet aan de wedstrid meedeed. Kansen dus voor de nummer twee van vorig jaar, Riejanne Markus, maar ook voor wereldtoppers als Demi Vollering of de Olympisch kampioen Van Vleuten. Maar er was er maar één héél ruim de beste, en dat was Riejanne! Halfweg had ze al een half minuutje marge en aan de finish was de voorsprong liefst 55 seconden. Verreweg de beste dus. En ze mag zich de komende twee dagen nog dubbel Nederlands kampioen voelen (weg- en TT). Zaterdag gaat ze dan ook wéér voor de wegtitel. Femke Markus werd 19e en Lisanne Heemskerk-Immerzeel (had naar eigen zeggen een “slechte dag”) 27e.

Drie Nieuwelingen medailles
Maar bij de jongeren had De Amstel ‘s ochtends ook al mooie prestaties geleverd.
Jente Koops (vorig jaar 3e) startte als één van de favorieten bij de Nieuwelinge-meisjes, en het is altijd afwachten of je die rol waar kan maken. En dat lukte. Ze werd tweede en was daar zeer tevreden mee. Naar eigen zeggen had ze ook nergens 10 seconden harder gekund (het verschil met nummer 1). De ruim aanwezige begeleiding zag nog wel wat mogelijkheden tot verbetering in materiaal, maar dat is voor volgend jaar.
Bij de Nieuwelingen jongens stond de verrassende kampioen van vorig jaar Michiel Mouris weer gebrand aan de start, maar hij wist dat zijn grote concurrent Gijs Schoonvelde in heel goede doen was. Uiteindelijk bleek Gijs dan ook ruim 20 seconden sneller dan Michiel, en moest hij zich tevreden stellen met zilver. Oók heel sterk.
Daarachter was de bronzen medaille van Samuel Gunnink misschien verrassender, hoewel Samuel de laatste weken steeds sterker werd. Hij won Nes, werd 2e en 3e in een etappe op de VAM-berg, dus de vorm is goed. Maar dat hij boven kwam als best-of-the-rest was toch wel verrassend. In een interview met de plaatselijke radio gaf hij aan nu voor podium te gaan op het NK weg (a.s. zaterdag), dus wie weet. In de schaduw van het medaillegeweld werd Roxanne Takken bij de Junior-Vrouwen knap 6e.

Dat WV De Amstel  sterke  tijdrijders  heeft.  Is  al  langer  bekend.  Misschien  komt  het  door  de  maandelijkse  testtijdritten  van de  Jeugd.  Misschien  door  de  kanaaltijdritten,  maar  dit  was  wel  een  extreem  mooie  dag.

 

Riejanne Markus ziet tijdritdroom uitkomen: “Passie voor het tijdrijden van mijn vader”

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑