Zeer geslaagde Ouderkerker Cross: zon, wind én droog!

Met een clean sweep  bij de Heren 45- , een dubbel bij de 45+ en de hoogste trede bij de Dames was de dertiende(!) Ouderkerker Cross een om niet snel te vergeten. In de weken vooraf nog veel vragen: welke delen zijn berijdbaar en welke niet? Hoe zou het parcours er zondag bijliggen,  want tijdens de parcoursopbouw op zaterdag was het nog bar en boos. Starten op het strand? Unicum, zelden vertoond in een cross*. Kortom er werd door de organisatie, renners en begeleiders met spanning uitgekeken naar de cross.

Hoe anders was alles op zondagmorgen. Een harde droge wind (het zou de grootste tegenstander van de dag worden) had het parcours zo goed als droog geblazen. Stonden de parcoursbouwers zaterdagmiddag volledig ingeduffeld (“en toch nat”) te ploeteren in weer en wind, de volgende dag lag er een fraai en vernuftig parcours waarop zowel de techneut (iets minder) als de hardrijder (iets meer) uit de voeten kon.

Tel daarbij op dat de temperatuur naar dubbele cijfers steeg en het werd een prima koersdag. Ook voor het in grote getale toegestroomde publiek. Het was een waar zien en wederzien van heel veel Ouderkerkers.

Gezellige drukte rondom “Aan de Plas”

Wat kreeg men voor de kiezen? Veel hindernissen van de afgelopen jaren waren er nu uitgelaten vanwege de nattigheid. Geen rotonde, geen schuine kanten daar, geen balkjes en geen fietsenstalling. Wel een bijzondere start op het strand, veel brede lussen over droog gras. De dijk met wind in de rug en daarna het gebruikelijke draaien en keren bij de parkeerplaats. Terug naar de schuine opkantjes rondom de bomen, dat lag er goed bij. Een dubbele passage mul zand, daarna langs de waterlijn over het strand, hier was het positie kiezen met de wind pal in het gezicht. Via wat lussen naar het stuk mul zand voor strandtent “Aan de Plas”, ook daar zat de crux in het juist spoor.

Jeugd gaat makkelijk door het zand
De dag begon met de Jeugd A, B en C met respectievelijk Jonathan Kool,  de Nederlands kampioene Cheyenne van der Meer en Wessel van Kesteren als winnaars. Geen Amstelrenners, maar ze waren wel aanwezig. Kees Vermeulen werd 8e in de jongste klasse, en Torben Haring klopte Briek Pelgrim om plaats 7 in de B. In de C-klasse was Gigori Ivakhov de beste Amstel coureur met Max Baars op 10. Tenslotte was de Zuidhollander Roy Tetteroo de sterkste van de categorie Nieuwelingen. Phaeroun Chaillou reed naar zijn vaste plek 6. Quinten de Jong werd 8e en Davin Huijsjes sprintte naar plaats 9.
In de Dames-klasse ook een Amstel- zege, en wel voor de Renée van Hout op haar nieuwe raspaardje. Met ruime voorsprong soleerde zij naar de zege. Rosan Koper werd 6e, voor Anne van Berkel op 7.

45+: goede wijn behoeft geen krans

Ze hadden er zin in, maar liefst 70 Masters stonden opgesteld op het strand! Zou de start voor chaotische taferelen zorgen? Nee, want omwille van de veiligheid was schouderen niet toegestaan (verstandig, wielen aan de grond), dus geen aan elkaar hakende fietsen en renners. Na de eerste lussen zat de rek er al goed in, met de bekende namen voorop. John Behrens kon zijn overschot aan kracht heel goed kwijt, terwijl Michael het meer moest hebben van zijn techniek. De winnaarsbloemen voor John, Michael daarachter op 50 seconden. Ook Caspar Hermans kon zich erg vinden in het parcours, vierde. Pierre Deen op zes, Auke Broex op acht en Coen Emmer op tien. Daarachter een mix van tevredenheid en chagrijn. Jaap van der Grinten hield zijn materiaal heel, Jan Dijstelbloem (vorige week nog DNF na val) had zijn dag niet. De pechprijs ging naar Serge van der Putten, na een halve ronde derailleur in achterwiel.

Wessel wint de GP Wim Jansen
De slotkoers is altijd het hoofdprogramma en dat ging ook weer om de “Grote Prijs Wim Jansen”, naar de vorig jaar overleden Ouderkerkse grondlegger van de cross. Wessel was vorig jaar 4e achter Victor Broex (toen 3e) en de winnaar Dylan Groenewegen. Groenewegen was nu alleen als toeschouwer aanwezig en de andere favorieten hadden nog niet al te veel op de crosser gereden. Hoe zou dat gaan? Welnu, want onwennig. Wessel moest meteen de achtervolging inzetten op de op kop gestarte Victor, en hij achterhaalde hem in de tweede van zeven ronden. Victor had een gevecht met een paaltje en een paar foutjes en moest Wessel even laten gaan. Toch kwam hij geleidelijk weer terug, maar moest na wat ongelukkige inhaalmanoeuvres de onverstoorbare Mouris toch weer laten weglopen. Ondanks dat het verschil nooit weer dan een seconde of vijftien werd wist Wessel dan ook soeverein te winnen. Viego Tijssen kwam vanuit het achterveld opzetten, maar kon de eerste twee zeker niet bedreigen. Toch een knappe derde plaats. Drie renners van de organiserende vereniging op het podium! Koos Jeroen Kers reed na zijn twee weken Japan wat onwennig rond, duikelde een paar keer en werd uiteindelijk 7e, met Koen Warnier op 9 en de even onverstoorbare Teun Mouris op tien.  Met een mooi podium en een dag zonder wanklank staat wel vast dat volgend jaar in november de 14e editie gaat plaatsvinden.

Dank aan alle medewerkers
De cross kan alleen maar gehouden worden met de hulp van veel mensen. Een cross in het ‘buitengebied” vergt altijd meer werk dan op een clubparcours een wedstrijd houden. In de voorbereiding en de opbouw (in de slagregens) en tijdens en ná de cross. Dank aan allen die het weer mogelijk maakten en alles zo soepel lieten verlopen. En ook dank aan de mooie inschrijflocatie.

De site van de ACC ligt er (even) uit. Standen volgen nog. Volgende week gaat de ACC naar De Bataaf in Zwanenburg.

Uitslagen Mylaps

Foto’s Dick Visser

*Wie een cross met start op het strand vindt, graag in de comments.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑