Mooie (inter)nationale crossweek

Met Rucphen stond er zo waar weer eens een doordeweekse cross op het programma. De relatief jonge cross was eerder decors van het NK. Zaterdag de Nationale veldrit Amersfoort, voor de 42e keer alweer. Ook in België werd gecrosst, zaterdag in Essen. We blikken terug.

De carrousel van Rucphen, wie kent ‘m niet. Was jarenlang de blikvanger van deze internationale cross in Zuidwest-Brabant. Afgelopen donderdag voor het eerst een (droge) avondeditie. Hiervoor moest het parcours wat gewijzigd worden, maar de carrousel bleef. Net als de schuine kant, zandbak en de dijkjes op en af. Junior Michiel Mouris keerde terug na een trainings- en schoolperiode. En hoe. ‘Ik had een goede start, maar in de eerste ronde maakte ik een foutje waardoor ik een gat dicht moest rijden op Floris (Haverdings, ploegmaat). Vervolgens mooi met z’n tweeën gereden. Met 1,5 ronde te gaan foutje van Floris waardoor ik door kon trekken en zo kon winnen. Zeer tevreden!’ Zo liet hij de ploeg optekenen. (foto van de ploeg)

Zaterdag  deed hij het nog eens dunnetjes over in (dunne) modder van Essen, net over de grens bij Roosendaal. De cross waar Wout van Aert zijn rentree maakte in het veld. Michiel was toen al schoon gewassen onder de douche vandaan. Chapeau!

Volgende week zondag de Wereldbeker in Namen. De belooft weer spektakel. Met Michiel Mouris en Roxanne Takken.

Amersfoort
Terug naar Amersfoort. Sinds jaar en dag het parcours in Bos Birkhoven, bekend om de heuvel en het áltijd modderige ruiterpad. In 2018 liep helaas daar de vergunning af. WV Eemland zocht en vond: de bosrijke locatie van GGz Centraal locatie van Zon & Schild, wat verderop richting Soesterberg. Twee dit seizoen landelijk debuterende Masters (duim omhoog) hadden de navigatie echter nog op Birkhoven staan …

De heuvel ontbrak dan op het nieuwe parcours, daarvoor in de plaats een hele mooie valt plat oplopende start/finishstraat, wat lange rechte bospaden, een dubbel talud, een carrouselletje, balken en talloze korte bochtjes in het bos. Maar liefst vijf AmstelMasters aan het vertrek. Uiteraard met Michael Breedt. Zijn rug hield het dit keer goed, het parcours was hem lief gezind. Een mooie 14e plek. Daarachter John Behrens op plek 25. Te veel kracht voor draaien en keren in het bos zegt hij zelf, maar gaandeweg ging het steeds beter.
Eerste ‘slachtoffer’ van de 80%-regel was Auke Broex. Achteraan gestart maar mede dankzij zijn snelheid behoorlijk ver naar voren kunnen komen. Na afloop ‘beklaagde’ de trainer (in t wiel op foto onder) van Manon Bakker zich bij de redacteur dat hij belachelijk hard reed .. Auke zelf was overigens niet moe na afloop. ‘ACC is veel zwaarder.’  Of Pierre Deen die mening deelde weten we niet, Jan van Herwijnen was in ieder geval wel behoorlijk moe in de strijd om Pierre voor te blijven. Wat niet lukte.

Bij de Nieuwelingen zagen we Quinten de Jong aan het vertrek staan. Hij zal nog net droog zijn  wedstrijd hebben gereden.

De Junioren en verder moesten het met de regen doen. Fabio Valerio en Vincent van Spijker gingen de strijd aan in een groot en sterk deelnemersveld.

Bij de Vrouwen liet Renée van Hout toch maar mooi zien dat haar zeges in de ACC niet uit de lucht komen vallen. Heel knap vijfde! Ook Tessa Sandberg was aanwezig in Amersfoort.

Bij de Nieuwelingen vrouwen reed Maxime Takken naar een prima 7e plaats.

Slotact van de dag, het werd al bijna donker, waren de Amateurs. Hier wederom Stephan Scherpenisse die de Amstelkleuren hoog hield.

Komende zaterdag Woerden, ook zo’n klassieker, én in de regio.

Foto’s door Björn van der Schoot.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑