In memoriam Willard Gerritsen (update)

Zoals eerder vermeld is Willard Gerritsen op maandag 29 april op 60-jarige leeftijd overleden. Willard was een van onze ereleden en jarenlang actief als renner, trainer, organisator, arts, redactielid etc.. Op maandag 20 mei is er een herdenkingsbijeenkomst met een fietstocht vooraf.

Begin als renner
Willard begon in zijn studententijd met fietsen als training voor de triatlon. Zo deed hij de hele in Almere.  En ook voor het schaatsen was fietsen een goede training. In 1991 sloot hij zich aan bij toen nog WV Amstelland (in 1992 werd dat De Amstel). Als renner was hij vooral actief op Amateur-niveau en reed af en toe mooie top-5 uitslagen in de landelijke koersen. Een hardfietser met een goede tijdrit. In het midden van de jaren negentig reed Willard nog een paar seizoenen met een Elite-licentie en mocht hij af en toe nog pochen met een Elite-zege: winst in de Ploegentijdrit in Roden in de finale van de Clubcompetitie 1994.
In het gedrang van het peloton zag Willard (denker van nature) soms iets te veel gevaar en hij moest het dan ook van ontsnappingen hebben. Met enkele mooie uitslagen werd Willard een keer Renner van het Jaar. Toen hij langzamerhand een stapje terug deed richting Sportklasse en de Masters werden er ook veel mooie (etappe) koersen gereden in binnen- en buitenland en niet onverdienstelijk. Zo werd drie keer de zevendaagse Tour de Ardeche gereden met een Amstelteam, maar ook in de Giro di Sardegna, de Randers Bike Week, de Ronde van Wales, de Tirol Rundfahrt, etappekoersen in de USA en later de legendarische Amstel Alpenweken: Willard was er steevast bij. Opvallend was daarbij dat Willard (als arts) meerdere keren in een koers is afgestapt om hulp te bieden aan een gewonde renner.Een medaille bij het CK weg in 2015

De cross en de VVZBDA

Ter overwintering begon Willard als een van de eersten al snel mee te doen met de regionale en landelijke crossen. In die jaren ontstond dan ook het illustere gezelschap van de VVZBDA (Veldrijders Verenigen Zich Bij De Amstel), een door Willard verzonnen naam en was hij vaak met de VVZBDA pet te zien. De VVZBDA verhalen in het toenmalige clubblad waren een hilarische fictieve weerslag van vergaderingen van de VVZBDA waarin Willard de rol van Voorzitter “vervulde”. Het was duidelijk: de cross was serieuze sport, met de nodige oneindige onderlinge duels, maar alles wel met een korrel zout en de nodige zelfrelativering. Elk VVZBDA-lid had een bijnaam en Willard werd al snel omgedoopt tot De Vrolijke Condor. Een verwijzing naar zijn vaak wat “bedachtzame” oogopslag.  Hoewel geen landelijke topper wist Willard wel de nodige crossmedailles te halen op regionaal en clubniveau.

Activiteiten voor de club
Al snel nadat hij lid werd begon Willard ook aandacht te besteden aan de organisatie van de club. Gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur kwam vaak van Willard. Maar hij nam ook de handschoen op door redactielid te worden en zijn bijdragen voor het clubblad te schrijven. Die gingen onder andere over de medische check van de KNWU keuringen (vond hij onzin), maar ook over doping (werkt dat of niet) en hij fungeerde enige tijd als clubarts en keuringarts. Uiteraard werden er ook ook stukjes geschreven over allerlei koersen en crossen die gereden werden.
Vrij snel daarna was Willard altijd wel te benaderen voor het incidenteel geven van een clubtraining op de weg (altijd mét gedetailleerde uitleg van de oefeningen). Daar zal ook het zaadje geplant zijn voor het starten met de crosstrainingen. Dat begon eerst met trainingen rond het clubhuis in Amstelveen (veel heen en weertjes) en later werd dat verplaatst naar de Ouderkerker Plas. Onvermoeibaar liep Willard dan rond met paaltjes, linten en lichtjes (!) en dan moest je onthouden dat je bij een wit lichtje links moest en bij rood rechts… Daarnaast waren er historische oefeningen die de crosser alleen maar beter maakten. Dat heeft hij totdat zijn ziekte zich openbaarde in 2019 altijd met verve gedaan.

De ACC en de Amstel Alpenweek
Maar de meeste energie stopte Willard in het initiëren van evenementen. Zo stond Willard samen met Auke Broex aan de wieg van de ACC (in 2010 voor het eerst) en dat heeft hij jarenlang gedaan totdat de ziekte het hem onmogelijk maakte. In die tijd groeide de ACC van een competitie van 8 wedstrijden met zo’n 80 deelnemers per dag, naar 12 wedstrijden met soms wel 300 mensen op een dag. De organisatie is daarin meegegroeid en dat is zeker aan Willard te danken.
Daarnaast organiseerde Willard met zijn maat Auke ook club-trainings weekenden in de jaren ’90 en uiteindelijk waren zij het ook die de tweejaarlijkse Amstel Alpenweken begonnen te organiseren. Unieke wielerweken waarin Willard met zijn nauwgezette instructies niets aan het toeval overliet.

De lopende encyclopedie
Willard stond ook bekend om zijn grote kennis van ….alles. Van de toestand in Pakistan, tot fietsonderdelen, naar de werking van een koffieapparaat….hij wist overal iets van, en kon en wilde overal over meepraten en liet dat ook blijken. En uiteraard op medisch gebied was hij een lopende encyclopedie.
Naast zijn werk als directeur van een Arbodienst deed hij ook nog op latere leeftijd een studie Natuurkunde en was hij werkzaam op meerdere terreinen in meerdere bedrijven (o.a. in de telefonie en in de opleidingen branche).

Willard wordt komende dagen in besloten kring begraven in zijn Twentse geboorteplaats Rijssen. Wij wensen zijn vrouw Vera en naasten veel sterkte met dit verlies.
Wij zullen Willard missen en herinneren als een bevlogen “Vrolijke Condor”.

Op maandag 20 mei is er om 14.00 een herdenkingsbijeenkomst in de Thamerkerk in Uithoorn. Inloop vanaf 13.30 uur. Na afloop een hapje en een drankje.
Iedereen die Willard een warm hart toedraagt is welkom om aanwezig te zijn.

Gezamenlijke fietstocht naar de herdenking

Vele mensen die Willard vanuit de sport gekend hebben zullen daar aanwezig zijn en het is mooi om een bijzonder mens samen te herdenken. Voorafgaand aan de bijeenkomst gaat een aantal leden van de club, maar ook andere vrienden en bekenden op de fiets naar de dienst. Iedereen die dat wil is van harte welkom. Dat wil zeggen een rustige duurrit langs een aantal plekken waar Willard gefietst heeft of training gegeven naar Uithoorn.  Vertrek om 11.00 uur vanaf AandePlas bij de Ouderkerker Plas en aankomst tegen 13.30 uur bij de Thamerkerk in Uithoorn waar om 14 uur de bijeenkomst begint.
Er wordt gereden in een rustig duurtempo en in groepjes van ca 8 – 10 (afhankelijk van de deelname). Mooi als je erbij bent: verzamelen vanaf 10.30 uur bij AandePlas waar nog een bakkie gedaan kan worden. Je kunt je fiets veilig stallen in de kerk in Uithoorn.

Rouwkaart

 

3 gedachten over “In memoriam Willard Gerritsen (update)

  1. Als ‘zij-instromer’ in het veldrijden heb ik altijd met volle overgave Willard’s instructies uitgevoerd. Ik zei eens tegen hem: ‘Ik doe alles wat jij doet’. Hij zei toen dat ik ook zelf moest nadenken. Mijn antwoord was dat het nog heel lang zou duren tot ik ‘de meester’ de baas zou zijn. Het heeft inderdaad járen geduurd.
    Dus, als jullie nog eens bij het crossen in de linten hangen omdat ik uitremmend binnendoor ben gevlogen: Denk dan aan Willard.

  2. Wat een verdrietig nieuws! Veel mooie herinneringen aan de crosstrainingen op Sloten, de natuurkunde lessen in de auto naar de cross, de zondagochtenden naar Spaarnwoude, de toffe trips naar de Alpen en Vogezen. En zeker ook de concert dates naar o.a. de (toenmalige) Heineken Music hall en Gelredome.

  3. Mooie herinneringen aan een gedreven Willard die ik met een glimlach beschouw. Een korreltje zout bij zijn opmerkingen was hierbij soms nodig. Bij ieder te bedenken onderwerp kwam een gedegen verhandeling. Bijvoorbeeld wat de meest efficiënte manier is om met een zitmaaier het grasveld te maaien. Een echte allesweter. Nog bedankt voor de lessen bij het crossen en de toverformules starttijden AAW. En Vera sterkte met het gemis.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑