Amstelrenners bij het NK jeugd in Zuidland

Het wedstrijd hoogtepunt van het jaar is het Nederlands kampioenschap voor de jeugd. Dit jaar georganiseerd door PRC Delta uit Spijkenisse. De wedstrijd was in het pittoreske Zuidland. Daar was een pittig en technisch parcours uitgezet van 1,6km. Met daarin een dijkje met scherpe bochten. Het gehele parcours bestond ook nog eens uit klinkers. Dokkeren dus. Op vrijdagavond kon er al verkend worden. Torben en Briek waren de hele avond op het parcours te vinden om elke bocht goed in te schatten, elke scheve steen te bestuderen etc. Op de startlijst stonden 7 renners van de Amstel. Helaas moest Tristan zich op het laatste moment afmelden met blessureleed.

Zaterdag 8 juni was het dan zover. De grote dag. Als eerste deelnemer van WV de Amstel stond Kees aan de start van categorie 2. 9.6km slingeren door de straten van Zuidland stond hem te wachten. Zijn loting was redelijk gunstig en hij zat er in de eerste ronden nog erg goed bij. Het hele veld lag steeds verder uit elkaar over het parcours en Kees was aan het knokken in het midden van het deelnemersveld. Uiteindelijk kwam hij op een knappe 17de plek terecht.

Bij de categorie 4 jongens stonden drie deelnemers aan de start. Briek, Julien en Torben gingen de strijd aan over 17,5km. Torben kwam al snel op een gaatje te zitten en reed uiteindelijk zijn eigen wedstrijd met vooral in zijn hoofd om de sprint van zijn groepje te winnen, dat deed hij en de 52ste plek was zijn deel. Julien was helaas geplaagd door verkoudheid en had daardoor niet zijn dag. Hij reed heel lang vlak achter het peloton, vond even de aansluiting maar moest helaas lossen, mede door de voortdurende versnellingen voorin in combinatie met de opspelende verkoudheid. Na zes ronden keihard knokken brak de veer. De 46ste plaats was de uiteindelijke uitslag. Briek moest ook lang knokken om terug te komen in het op hol geslagen peloton. Dat lukte uiteindelijk in de 5de ronde en hij kon zijn plek in het peloton knap behouden. Daar werden elke ronde wel een paar renners uit gelost. In de laatste bocht was nog een valpartij waar Briek net achter zat zodat hij uit stilstand zijn sprint moest doen. Dat ging nog heel goed, een knappe 12de plaats was het eindresultaat.

De oudere zus van Kees, Lien was nu aan de beurt bij de categorie 4 meisjes. Ook 17,5km slingeren en dokkeren. Op het eerste stuk kon Lien nog bijblijven maar al snel moest ze het laten lopen om haar eigen wedstrijd te rijden. Dat deed ze dapper om als 26ste op de uitslag te staan.

Alle wedstrijden verliepen bij een straffe westenwind maar vooral zonnig. De voorspelling was echter regen bij de categorie 7 waar Max nog moest rijden. Max heeft een slechte loting en start helemaal achteraan. Er staan bijna 80 renners voor hem. De start is zoals altijd furieus. Iedere renner weet “ik moet meezitten”, maar doet dat maar eens. Max knalt de eerste rondes naar voren en belandt in de tweede groep / het peloton. Ze naderen de kopgroep op 5 seconden, maar komen er net niet. En dan begint het te regenen. Het wordt spekglad. Renners glijden onderuit. Ouders bibberen langs de kant. Max berust in z’n plek en finisht in de tweede groep, uiteindelijke 29ste.

Het was weer een prachtig NK. Na de koers zoeken de renners elkaar op en delen ze ervaringen.  Zoveel renners, zoveel verhalen. De enige smet was de regen. Of misschien was het wel een geluk dat het alleen regende tijdens categorie 7. Het NK voor de jeugd is net als de Tour de France voor de profs. Het is het hoogtepunt van het wegseizoen, maar het seizoen is nog lang niet voorbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑