Eerste Clubkampioenschap Gravel is een feit (update)

Zondag 16 juni 2024 is de boeken ingegaan als de dag van het eerste Clubkampioenschap Gravel van WV de Amstel. De wedstrijd in Zandvoort, als onderdeel van de Merida NL Gravel Series, was daarbij dé uitgelezen plek.
Een mooi overzichtelijk (duin)parcours rondom het autocircuit, alle logistiek op orde, je hoefde alleen in te schrijven en te starten. Met slechts ca 5 kilometer wel kort voor een gravelrace.

Met totaal 19 Amsteldeelnemers aan het vertrek moet het startveld er van bovenaf behoorlijk blauw/rood hebben uitgezien. Gelukkig had niemand het in de gaten.

De wedstrijd begon (al bijna traditioneel) met een volle ronde over het circuit, en na het uitkomen van de Arie Luyendijk (kom)bocht werd je het gras in geleid. Via een scherpe chicane dook je de gravel(stenen) op richting de eerste steile klim. Elke ronde kende 4 korte duinklimmetjes die ertoe deden. Niet heel lastig, maar de herhaling en soms felle wind met regenbuitjes maakten het vooral naar het einde toe zwaar. De organisatie was wel zo toegeeflijk om op het lange rechte stuk voor de hoofdtribune een smalle asfaltstrook vrij te geven – in plaats van hobbelig gras – zodat je met de wind in de rug op 11 even kon uitblazen. Kortom een heel andere omloop dan in de wat meer natuurlijke gravelomgevingen, maar voor een wedstrijd in een wedstrijd was het perfect.

De start. Meer foto’s zie link onderaan (fotografie Arjen Schippers, Flickr)

Dames

De vrouwenwedstrijd had waarschijnlijk wat last van de concurrentie van het NK. Een klein maar sterk startveld, dat lang gesloten bleef. Tessa Neefjes was de sterkste van het stel. (Judith van Maanen was haar verzorger, dus toch onbewust wat Amstelinbreng…). Ingeborg Kers (9) en Suzanne Mulder (14) moesten het onderling gaan uitmaken. Suzanne had helaas niet de beste benen, en zo kon Ingeborg de titel naar zo toetrekken.

Ingeborg Kers

Heren

Overall was de vraag zou Jasper Ockeloen eerste of tweede worden, uiteraard zonder pech. Het werd eerste, na een sprint met ‘gravelbro’ Thijs Zonneveld. Tweede Amstelrenner overall was knap Teun Mouris (14). Het verhaal gaat dat hij écht weinig heeft getraind. En waarom zouden we dat niet geloven? Sam Hutzezon (15, Belofte) ging daarachter goed mee in het wiel van Teun.

Het scheelde weinig of Raúl Woudstra (32, tussen haakjes staat de uitslag overall) mocht mee op het podium als derde overall Masters 40+. Helaas net wat te kort. Wel overtuigend clubkampioen 40+.
Caspar Hermans (38) zit weer in de opgaande lijn na een periode van iets minder. Zat lang bij Raúl in de groep, moest lossen maar kon de schade beperkt houden. Ook zeer overtuigend de beste AmstelMaster 50+. Tweede werd heel knap graveldebutant Serge van der Putten (71): peu nerveux, maar nieuw materiaal en uitstekende moraal deed wonderen. Vooruit, op een ronde door de groep Raúl/Caspar, maar dat is nu eenmaal de koers.

Foto onder, Caspar en Raúl

Willem Kullberg (57) is de naam, de Amstelrenner met de mooist beschilderde gravelfiets. Niet op een ronde gezet door de winnende Masters, sterk. Gold ook voor Stephan Scherpenisse (69).

Auke Broex (72), niet de grootste liefhebber van de autosport, vond er toch een circuit naar zijn maat, maar moest een paar keer met beleid terugschakelen. Romke van der Weerdt (76) wond er geen doekjes om en startte met nauwelijks testkilometers op zijn nieuwe fiets. Coen Emmer (82) zat in de goede groep, helaas twee keer de ketting eraf. En belandde zo bij Jan van Herwijnen (81). Die startte als een pruttelende oldtimer, kwam daarna steeds beter op toeren. Op plek 85 zien we Gerben Voogd terug. Michael Breedt (91) was weliswaar uitstekend gestart: Zandvoort is voor zijn technische begaafdheid in de bochten zijn rondje. Alleen werkte de rug niet mee.

Zoals elke koers noteerden we ook enkele DNF-ers. Tim  Schreurs (notabene de initiator van dit CK, heel zonde), Jan Buisman (losgetrild stuur, jammer want hij kende als geen ander elke steen vanwege zomerverblijf aldaar), en Jort de Boer.

(PS: nadere bestudering van de foto’s leverde Amstelrenner Wessel Pit op met nummer 101, die niet in de uitslag is terug te vinden. Vermoedelijk een transponderprobleem.)

Wordt vervolgd

De indruk tot nu toe is dat dit kampioenschap voor herhaling vatbaar is.

Uitslagen en foto’s

Uitslagen op de KNWU-site. Let niet op de racetijd, de jury legde pas na 4 ronden de tijdregistratie neer(!).

Dames

Heren

Veel Amstelblauw in beeld. Klik op de foto.

2024 NL Gravel serie Zandvoort

2 gedachten over “Eerste Clubkampioenschap Gravel is een feit (update)

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑