Tour ta’ Malta.

Woensdag 6 April stond er een groep van 6 meiden, 2 mannen en een ploegleider klaar op Schiphol om te vertrekken richting Malta. Hier zou een meerdaagse koers plaatsvinden en WTC de Amstel was bij de meiden goed vertegenwoordigd met Nike Beckeringh en Riejanne Markus. Zij doen verslag.
 
Woensdag 6 April.
Uiterlijk 8 uur moesten we aanwezig zijn op het vliegveld. Onze ploeg bestond uit 6 meiden, 2 mannen en een ploegleider: Nynke Lof, Benadette Jeremiasse, Anneloes Stoelwinder, Nike Beckeringh, Roos van den Bos, Riejanne Markus, Marc Oostendorp, Lucas Sgeerts en Herman Schenk. Om 10 uur stegen we op voor de 3 uur durende vlucht naar Malta. We hoopte op mooi weer, hoewel er regen voorspeld was. In Malta zijn de wegen namelijk zo glad dat wanneer het regent de wedstrijden worden afgelast en zelfs auto’s steile stukken niet meer omhoog komen. Het gewenste mooie weer kregen we ook. Bij aankomst was het 25 graden met een brandend zonnetje. In het hotel werden de meiden in kamers ingedeeld en de fietsen in elkaar gezet. De Tour ta’ Malta kon beginnen!
 
Donderdag 7 April.
Vandaag stond een tijdrit op het programma van 25 km. Aan Riejanne de eer om als allereerste van start te mogen gaan. Direct hierna was Nike aan de beurt. De TVM ploeg was ook aanwezig (nee niet de schaatsploeg, de Television Malta ploeg) om de meiden mooi op beeld te krijgen wat later die avond werd uitgezonden in het nieuws. Het was een zware tijdrit met bergop harde tegenwind en bergaf meewind. De Poolse Anna Harkowska won in een tijd van 41:47. Er werd later protest in gediend omdat er beweerd werd dat ze zou hebben afgesneden. Hier werd niets aan gedaan en de volgende dagen werd bevestigd dat ze ook duidelijk de sterkste was. Riejanne 9e, Nike 13e in een tijd van 44:56 en 46:42.
 
Vrijdag 8 April.
Er stond een etappe te wachten van 60 km. Een rondje van 10 km dat 6 keer zou worden afgelegd. Vanaf de start ging het nog een klein beetje omhoog en vervolgens werd er 7 km gedaald. Hierna kwam een klim van 3 km waar de meiden er in de eerste ronde meteen af moesten. Zij werkte goed samen, pikte onderweg Roos en Bernadette en een aantal andere afvallers op en kwamen zo op ongeveer 10 minuten van de winnares binnen. Nike werd 8e, Riejanne 11e.
 
Zaterdag 9 April.
Er moest vroeg worden opgestaan, kwart voor 6, aangezien het vandaag eerst met de bus en vervolgens met de ”ferry” naar Gozo gingen, een eiland naast Malta. Hier stond ons een etappe van 50km te wachten. Toen we op Gozo aankwamen moesten we eerst nog een half uur wachten op diegene die de boot gemist hadden. Wij constateerden dat we gewoon een half uur langer in ons bed hadden kunnen blijven liggen. Het rondje werd verkend en het bleek minder erg te zijn dat de dag ervoor. Na de start gingen we een stukje naar beneden waar we op snelheid konden komen voor een steile klim van 1 km. Bovenop omdraaien en vervolgens 1 km dalen. Daarna volgde een 2 km lange weg met tegenwind en aan het eind draaiden we om en hadden we weer 2 km lang meewind. Na een geneutraliseerde ronde gingen we van start. Er werd meteen hard gestart evenals de dag ervoor en de 2 leidsters in het klassenment wisten meteen te ontsnappen. Nike en Riejanne bleven keurig bij de groep. Riejanne reed voor Nynke een gat dicht naar de Engelse die voor haar stond en probeerde 2 keer te ontsnappen. Helaas werd ze terug gepakt door het peloton. Toen de één na laatste ronde inging kreeg Nike onderaan de berg last van materiaalproblemen. Haar ketting schoot eraf en ze wist deze er gelukkig weer op te krijgen. Hierdoor had ze een gat van 200 meter opgelopen. Nog voor de volgende ronde inging zat ze er weer bij. In de laatste klim werd Riejanne na haar demarrage terug gepakt en werd er meteen weer gedemarreerd. Nike en Riejanne lagen er toen af. De meiden reden weer samen naar de finish toe. De uitslag klopte niet omdat de jury er een potje van maakte (te vroeg bellen, te laat bellen, geen rondebord, niet kloppende uitslagen) maar we gokken dat Riejanne 9e werd en Nike 10e.
 
Zondag 10 April.
De verlossende laatste dag. Er stond vandaag een tijdrit op het programma van 12 km. Tevens naar beneden meewind en omhoog tegenwind. Met moeie benen, maar opgelucht dat het de laatste dag was werd er aan de zware tijdrit begonnen. Riejanne moest achter Nike starten en haalde Nike na 2,5 rondjes van 4 km in. Nike kon mooi in het kielzog van Riejanne blijven, die weer in het wiel van de poolse winnaar zat en dit leverde de meiden een goede eindtijd op. Riejanne 7e, Nike 13e. De winnares reed 19:23 en de meiden reden 21:01 en 22:08.
 
In het eindklassenment werd Riejanne 9e en Nike 10e. Er werd ‘s middags nog een rondvaart gemaakt rond de hoofdstad Valleta en ‘s avonds op het terras nog een lekkere koude cola gedronken op de mooie week. We willen Herman en het District Noord Holland bedanken voor de mooie week met veel zon, veel Italianen en Engelsen die op de foto wilden, veel afzien en heel veel lol.
 
 
Uitpuffen op Malta
Uitpuffen op Malta

 

 

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑