Het Oude Veldrijden: 4e ACC in de Waarderpolder

Vroeger, toen was de cross nog de cross: een weiland met linten en ploeteren door de klei. Oude tijden herleefden zondagmorgen na een nacht van onweer, regen en hagel tijdens de vierde rit van de ACC.

De organisatie van de 4e cross van de ACC bij Excelsior hoopte op een droge avond en nacht: die kwam er echter niet. Het parcours is al vatbaar voor nattigheid, maar nu was het behoorlijk bar: een loodzware cross, met wat extra verharde stukken waarop je door diepe plassen moest (die de fietsen wel schoon spoelden, dat wel). Stukken die vorig jaar goed berijdbaar waren, waren nu zware loopstukken. Voor een aantal renners een zegen, voor anderen een crime. Renners die eerder nog nauwelijks in het spel voorkwamen kwamen nu plotseling naar voren op de lange loopstroken: de lopers onder de wielrenners waren in het voordeel in de zompige loopstukken die lang waren, heel lang.

De trainer had er nog niet op getraind en bleek daar ook zelf niet zo bedreven in: een schamele 7e plaats op ruime achterstand en zelfs achter concurrent Auke; maar die reed op de zware drassige dan ook dwars dóór de plassen (“daaronder is het harder”). Maar Willards piek lag – terecht – een dag eerder en hij heeft dat uiteraard met een bacchanaal gevierd. Patrick Molenaars was bij de 40/50+ de beste Amstelrenner: op een geleende Scott-cyclocrosser. Hij werd 3e en winnaar bij de veertigers. Patrick liep zichtbaar soepel, hoewel hij meende dat de fiets links op de schouder moest. (Nee, dat doet alleen Kevin Pauwels!) Dat wordt nog een concurrent voor de toekomst. Auke was 6e man in koers ondanks een sprint (lopend door de bagger) met zijn concurrent die net won. Iemand als Jan Buisman – bekend van de Prutrace van de Waver – voelde zich op zijn gemak: hij had voorkennis en naar eigen zeggen veel gelopen. Daardoor liet hij ook Pierre Deen, die in Enkhuizen vooral aan het glibberen was – maar nu beter draaide – achter zich. De strijd van de wielerouders was weer voor Nico Mouris – dacht hij – want Auke zat er bijna een ronde voor. Johan van der Pijl zat vlak achter Nico en met zijn ontvangen basislicentie in de achterzak zat hij ook boordevol moraal. Erik van Ravenzwaaij won de troostprijs door Jan de Haan (“ik moet nog wat oefenen!”) achter zich te houden. Sowieso was het een goede dag voor Jan de H en Johan: zij wonnen een groentepakket in de tombola; vooral de sperziebonen zagen er lekker uit!

Voor alle gedoe van de senioren vertrok de Jeugd als eerste terwijl de restanten van de nachtelijke hagelbuien nog in het gras lagen. Er was weer een mooie opkomst in de oudere categorie. Owen Geleijn (zaterdag nog 6e in de landelijke cross van Dordrecht) profiteerde van de afwezigheid van leider Victor Broex (Victor reed in het Brabantse Zeeland (ja dat bestaat) naar de 5e plek. Owen moest wel de hele koers in de achtervolging op de sterk gestarte Yanne Dorenbos. Pas in de laatste zware strook pakte Owen de kop en wist hij de sprint te winnen. Derde werd Martijn Krook, vlak voor 3 Amstelrenners die elkaar in de gaten hielden: Menno Broex 4e, Niek Voogt 5e en Ruben van der Pijl 6e.. Julia van Ravenzwaaij werd 8e en eerste meisje, voor Bente die na een lange lekkeband-wissel toch nog 11e werd. Vincent Luijken werd 16e, vlak achter potentieel lid-debutant Tobias Verheijen. Bij veel ouders was de schoenenkeuze opvallend: veelvuldig waren AllStars aanwezig terwijl het helder is dat de groene regenlaars nu verplicht gesteld wordt.

De parcoursbouwers kozen terecht ervoor het parcours verder niet aan te passen en de seniorenrenners doken vanaf de aanloop over de weg in grote getalen het veld in. Bij de 40- nam Dylan Groenewegen wederom het voortouw met als knapste prestatie dat hij de door iedereen als “loopstrook” beschouwde stuk langs de sloot gewoon bleef fietsen. Ewoud Hartemink had weer een keer pech: lek en DNF. Jort de Boer heeft ook geregeld een DNF, maar deze keer (in een dubbel weekend) kwam hij als 6e of 7e over de streep en Roel Mouris had het op zijn kleine wielen in de diepe prut erg lastig.

Bij de Nieuwelingen en Dames een iets kleinere groep dan vorige week en met name enkele dames gaven zichzelf een eenheid rust. Julia Evers niet: na het sterke RK was ze nu 8e, hoewel ze wel nog even moest doorrijden om broertje Alexander op zijn Zieleman voor te blijven. Voorin was het weer strijd tussen een aantal jongens dat elkaar elke week bekampt. Deze keer won Gijs Jorna, voor de van achteren opkomende Teun Mouris en Brendan Berendse. Bart de Veer werd 4e en Sander Luijken (die na het RK ‘s middags nog even op de baan ging trainen met WPA) 6e.

Het was een zware rit, en wellicht wel de zwaarste uit de serie. Volgende week ongetwijfeld een iets snellere koers bij UWTC. Voor de zekerheid maar wel een stukje gaan hardlopen deze week?

De uitslagen e.d. komen uiteraard ook op de site van de Amsterdamse Crosscompetitie: zie het tabje rechtsboven. Foto’s zijn te zien op: http://www.baanfietsen.nl/fotos/ACCHRCExcelsior/index.html; zoals deze van Erik van R die zijn fiets even afspoelt.


Erik maakt golven

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑