13/14

Parcoursbouwers pakken Clubkampioenschap off the road

Waar is de tijd gebleven dat je het crossparcours op Sloten ‘met je ogen dicht’ kon rijden? Tweemaal ACC, een oliebollencross, een koppelcross en nu weer het CK: elke keer toverden de parcoursbouwers een ander verrassend en uitdagend parcours uit de hoge hoed. Ook de parcoursbouwers van de deelnemende verenigingen De Trappist, WVA, Olympia en De Amstel wisten de deelnemers aan het clubkampioenschap aangenaam te verrassen.

Namens De Amstel waren o.a Ewoud Hartemink, Lieuwe Hoekstra en Victor Broex om 9.00 uur aanwezig om aan de slag te gaan met de paaltjes en de linten. Ewoud was de afgelopen dagen al een aantal keer op verkenning geweest om te kijken hoe een zware strook kon worden toegevoegd. Dat resulteerde in de ‘Helling van Hartemink’: de brug moest op het hoogste punt beklommen worden vanaf de zijkant, dus via het talud. Hier moest iedereen van de fiets om naar boven te klauteren.

Victor bedacht op en rond de heuvel bij het clubhuis van de WVA een mooie technische passage, die eerst niet in de Jeugd-versie van het parcours zou worden opgenomen, maar uiteindelijk toch wel. Voeg daar nog twee boomstammen aan toe en de passage door het ‘Bos van Bosse’ die voor driekwart goed berijdbaar was, maar door een paar korte prutstukken menig renner uit balans bracht en je hebt een prachtig veldrijparcours.

De Jeugd startte in een beperkte groep van 11 met daarbij 7 Amstelrenners. Victor was blij dat hij na een periode van ziekte weer mee kon met de sterke Owen Geleijn. Getweeën reden ze snel weg van de rest met daarachter het tweetal Niek Voogt-Menno Broex in gevecht om het brons. Owen probeerde Victor meerdere keren los te schudden, maar Victor brak niet. In de laatste bochten nam Victor het voortouw en kreeg hij uiteindelijk het goud omgehangen uit handen van Wilfred Bos. Owen werd kort daarachter tweede en Niek reed Menno in de laatste ronde los zodat Niek het brons kreeg. Tristan Geleijn werd 5e, voor Sven Raats en Gijs Eekhoff. Speaker Martin wist iedereen met veel bravoure naar de finish te praten zodat elke renner zijn/haar welverdiende applaus kreeg.

Na een uitgebreide parcoursinspectie was het de beurt aan de senioren die zich met ruim 50 starters aan de streep meldden. Omdat titelverdediger Dylan Groenewegen voor een trainingskamp op Mallorca verblijft was Ewoud de uitgesproken favoriet. Maar kon hij met de druk omgaan? De oudere gearriveerde veldrijders probeerden via wat psychologische oorlogsvoering de druk nog wat op te voeren, maar Ewoud gaf geen krimp. Na een ronde reed hij de rest los en liep verder alleen nog maar uit op zijn achtervolgers. Marcel Witte was op afstand ‘best off the rest’ en Michael Breedt pakte het brons.

Daarachter onderscheidde Teun Mouris zich. Deze Nieuweling kwam als vierde overall binnen en bond daarmee menig gevestigd veldrijder aan zijn zegekar. Daar kunnen we in de nabije toekomst nog mooie dingen van verwachten. Achter Teun werd om elke meter modder gevochten door een zevental Amstelrenners dat regelmatig stuivertje wisselde en lang bij elkaar in de buurt bleef. Willard Gerritsen was met zijn snelle start lang voorin te vinden, maar hij zakte aan het eind wat terug en werd overstoken door Matthew Bridge (5e). Jan van Herwijnen – op achterstand na een gecompliceerde eerste passage door het ‘Bos van Bosse’ – stoomde gedurende de wedstrijd steeds verder naar voren en leek Willard ook te verschalken. De dreiging door bevriend rivaal van Herwijnen gepasseerd te worden deed Willard verdapperen en hij wist als 6e de streep te passeren met Van Herwijnen als 7e.

Het viertal Job Lutjes (op een van Gijs Jorna geleende crosser i.p.v. zijn MTB), Pierre Deen, Jeroen van Hoeijen en Matthew Overste (aangevuld met Trappist Rinus Cerfontain) gunde elkaar ook weinig ruimte. Pierre Deen leek vele malen verslagen, maar hij vocht zich op zijn nieuwe crosser vele-malen-min-1x weer terug en ook Job ging lang mee: zo’n crossfiets heeft toch meer snelheid dan een MTB. Uiteindelijk wisten Matthew en Jeroen de andere twee (en Rinus) af te schudden, waarna Matthew met een simpele versnelling in de laatste ronde als 8e de streep passeerde. Jeroen 9e, Pierre 10e, Job 11e.

Daarachter werd nog een heel contingent Amstelrenners afgevlagd, maar slechts 18 man van het totale startveld zat in dezelfde ronde als de winnaar. Eerste dame werd Julia Evers, met Julia van Ravenzwaaij en Madeleen Hartemink op plek 2 en 3. Bente van Teeseling moest met een lekke band de strijd om de medailles staken.

De kantine was na afloop met alle deelnemers en hun aanhang goed gevuld en terwijl de jury de uitslag splitste in vier uitslagen ontstond een gezellige nazit waarin o.a. de erwtensoep en de taarten (let op: in 2014 wordt worteltaart het nieuwe bietensap) gretig aftrek vonden.

Uitslag CK off the road 2014: klik.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑